Jak zbavit oblečení nevzhledných skvrn od deodorantu?

Jak zbavit oblečení nevzhledných skvrn od deodorantu?


Sponzorované odkazy:



Po dovolených jsou nejčastějšími typy skvrn na našem oblečení ty od jídla, opalovacího krému a od deodorantu. Pokud se vám podařilo použít příliš mnoho deodorantu, či jste si zakoupila na dovolené nekvalitní antiperspirant, aniž byste si chvíli před oblečením halenky počkala na jeho zaschnutí, možná nyní řešíte, jak takovou zapranou skvrnu odstranit.

Všechny to známe, přijedeme z dovolené, snažíme se zkrotit rozjařené děti, vybalit, do toho vaříme večeři a jsme rády, že pračku „nakrmíme“ oblečením z cest a příliš si jej neprohlížíme. Často se tak skvrny od deodorantu napoprvé přehlédnou, či „vylezou“ až po vyprání. Pokud se vám toto stane, nikdy takové oblečení nesušte v sušičce, ani nežehlete. Raději si přečtěte naše rady, které vám pomohou skvrny od deodorantu odstranit a rovnou takové kousky znovu poté vyperte.

Když se hliníkové soli v antiperspirantovém deodorantu dostanou do kontaktu s potem, produkovaným potními žlázami našeho těla, zanechají za sebou nechvalně známé bílé nebo žluté skvrny. Pokud je chcete narychlo snadno odstranit, zkuste skvrnu chvíli třít pomocí nylonových punčoch. Jednoduše si vezměte čistou punčochu a přetřete ji v kruzích přes relativně čerstvou skvrnu. Buďte jemní a skvrnu čistěte po rubové straně. Změna barvy by měla být méně viditelná s každým přetažením punčochy přes značku. V případě, že nemáte po ruce nylonové punčochy, zkuste použít bavlněnou ponožku, ručník nebo pěnovou gumu.

ironing-403074_1280

Pro odolnější skvrny zkuste použít doma namíchaný roztok z peroxidu a jedlé sody. Nalijte vodu do konvice a přiveďte ji k varu. Mezitím smíchejte v obyčejné misce ½ šálku vody, jedlé sody a peroxidu vodíku. Jakmile je horká voda připravena, nalijte ji na skvrnu. Vymačkejte z trička přebytečnou vodu (opatrně) a naneste na skvrnu směs, kterou jste si v misce namíchala. Před vložením prádla se skvrnami do pračky nechte pár minut odpočívat.

Jedlou sodu na skvrny od deodorantu můžete zkusit i samotnou, pouze smíchanou s vodou. Stačí v misce smíchat 3 díly jedlé sody s 1 dílem vody. Poté vezměte starý zubní kartáček (jeden s měkkými štětinami), ponořte ho do misky a otřete ho o stopy. Před praním prádla ve studené vodě nechte jedlou sodu působit minimálně hodinu. Nakonec nechte oblečení uschnout na vzduchu. Pamatujte, že možná budete muset tyto kroky několikrát zopakovat, pokud se jedná o opravdu odolnou skvrnu.

Na skvrny od deodorantu můžete použít i léky, které máte jistě doma v lékárničce. Například paracetamol (Panadol), anebo acylpyrin. Vezměte několik tabletek – čtyři až pět by mělo stačit –  rozlomte je na malé kousky a rozdrťte je pomocí hmoždíře, nebo mezi dvěma lžícemi. Přidejte trochu vody do prášku, abyste vytvořili pastu a naneste ji na skvrnu. Nechte na prádle několik hodin působit a pak ho vyperte. Pamatujte, že tato metoda není vhodná pro černé oblečení.

ai-generated-8786357_1280

Nevadí-li vám octový odér, smíchejte ho v poměru 1:1 s vodou, promíchejte a naneste na skvrnu po deodorantu. Následně prádlo vyperte, jak jste zvyklá.

Nejvoňavější metodu jsem nechala nakonec. Citrónová šťáva s vodou v poměru 2:1. Kyselina citronová v citronové šťávě slouží jako bělidlo a odstraní skvrny od deodorantu z vašeho prádla. Dopřejte roztoku citronové šťávy a vody větší účinnost tím, že položíte oblečení na slunce na 60 minut a poté ho hodíte do pračky.

Varování: Ujistěte se, že vaše oblečení není z hedvábí a je stálobarevné, abyste jej domácími radami nezničily. Pokud si nejste jistá, raději takové čistění nechte profesionálům v čistírně.